Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
 
 

Moste Grammar School



Site

SLOVENIA

Size or capacity

School surface: 5,116 m2; Schoolyard surface: 900 m2

Investor / Client

MINISTRSTVO ZA ŠOLSTVO IN ŠPORT; SLOVENIA

Time period

2003-2005

Description of Facility and Services

The Grammar School of Moste is located on the 49, Zaloška Street in Ljubljana, cadastral community of Vodmat, parcel numbers 160, 161, 159/1, and 159/2. Total surface of the land parcel amounts to 3,883 m2. In the south, the School borders the Zaloška Street and in the west the Prvomajska Street. In the north, it adjoins public recreation courts and in the east it borders a business and residential area. The purpose of a two year lasting reconstruction of the school building was to provide more space for a quality education process in accordance with the requirements defined in the Terms of Reference.

In reconstruction and partly new construction of the Moste Grammar School IBE cooperated with Mr. Mitja Suhadolc, University Graduated Architect and rendered services encompassing implementation of a design for obtaining Construction Permit, development of tender documents, elaboration of a detailed design and of an as-built design as well as creation of an Operation & Maintenance Manual.

Due to reconstruction of the existing school building, structural reinforcement and earthquake safe processes, construction of a new adjacent building with additional rooms and a new gym in the northern part of the building several demolition works were carried out (wooden storage facility, fast food premises, old gym and minor demolitions in the existing part of the school building). The reconstruction works so encompassed the overall school building with construction of a new basement, modification of intended use of attic and connection to the existing municipal lines.

The new part of the building has been added to the existing one in the northern part of the land parcel. Between the existing school building and the newly constructed one with classrooms a new communication centre has been created. The civil construction line of the existing building located along the Prvomajska Street has been preserved. The main entrance into the school as well as into the administration part of the building is provided from the Zaloška Street while the entrance into the new gym is provided from the Prvomajska Street. There is also a service entrance (delivery) for the school kitchen. On the eastern façade of the building, there are two entrances – exits from the gym (external staircases). Both main entrances into the building provide for an undisturbed communication of handicapped persons.

During the reconstruction works, preservation of functional integrity of the old and the new part of the building represented an important issue. Conservation directives were duly respected in view of the fact that the building was constructed in a protected area of urban and architectural heritage.

IBE d.d., Hajdrihova ulica 4, SI-1001 Ljubljana, Slovenia
Telephone: +386 1 4776 100
Fax: +386 1 2510 527
E-mail: info@ibe.si

Certified ISO 9001 BY BUREAU VERITAS Certification

Contact© IBE