IBE d.d.

Nova fakulteta za strojništvo

Novica

Nova fakulteta za strojništvo: za zmagovalno arhitekturno rešitev je bila razglašena idejna zasnova biroja Sadar + Vuga

Rešitev biroja Sadar+Vuga je natečajna komisija prepoznala kot »inovativno, atraktivno, prepoznavno, sodobno, a hkrati v celoti funkcionalno in predvsem izvedbeno utemeljeno«. Podporo rešitvi je prispeval tudi IBE s sodelujočimi strokovnjaki s področja gradbeništva, elektrotehnike, strojništva in požarne varnosti.

Nova stavba

V okviru univerzitetnega središča Brdo bo končno zagledala »luč sveta« nova stavba Fakultete za strojništvo, skupaj s Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani. 

Dekan je že vrsto let opozarjal, da je izobraževanje inženirjev in izvajanje vrhunskih raziskav v spomeniško zaščiteni 80-letni in »novi«, pol stoletja stari stavbi kot znanstvena fantastika. In prav v teh kriznih časih ob izbruhu korona virusa, se je pokazalo, kako pomemben del in prispevek ima pri tej zadevi raziskovalna dejavnost.

Natečaj

Zmagovalna natečajna rešitev predstavlja drugačen pristop k reševanju zadanega problema umeščanja številnih različnih funkcij fakultete kot ostali natečajni elaborati. Rešitev je inovativna, atraktivna, prepoznavna, sodobna, a hkrati v celoti funkcionalna in predvsem izvedbeno utemeljena zaradi česar mu ocenjevalna komisija soglasno podeljuje prvo nagrado.

Avtorji natečajnega elaborata so s svojo rešitvijo sosledja urbanih in krajinskih javnih prostorov, osmislili celoten prostor obstoječih fakultet, kot tudi nastajajočih. Objekt je natečajna komisija opisala kot »naloženo geometrijsko strukturo različnih elementov, posamično prekritih z zelenjem, kot večplastni ambient nežnih funkcionalnih slojev, ki lahko spominjajo na spontano in naključno luščenje skrilavih kamnin«. 

Z novo stavbo bodo zagotovljeni primerni laboratoriji in prostori za zelo širok nabor tehničnih področij, ki so nujno potrebni za dolgoročni razvoj slovenskega strojništva in slovenske industrije.

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh