Preskoči ukaz traka
Preskoči na glavno vsebino
 
 
 

NOVICE

IBE s svojimi strokovnjaki prispeval k uspešni zgodbi podjetja NGEN, ki je odprlo največji baterijski hranilnik električne energije v širši regiji

11.11.2019

Investitor NGEN, d.o.o. je na prostem delu platoja 110 kV stikališča Jeklarna 2 na Jesenicah postavil hranilnik električne energije proizvajalca Tesla, s končnim ciljem vključitve v elektro energetski sistem kot ponudnik sistemske izravnave (PSI).

Na površini nekaj manj kot 1.000 m2 so postavljeni trije segmenti hranilnikov električne energije, vsak s kapaciteto 4.200 MVA oz. skupaj 12.600 MVA oz. 22,2 MWh. To je Teslin največji baterijski hranilnik postavljen na evropskih tleh. Obenem projekt predstavlja pomemben mejnik pri uvajanju novega pristopa k izravnavi električne energije v slovenskem prostoru. Pri tej obliki hranilnika se električna energija iz omrežja shranjuje, ko pa so potrebe po njej večje, se energija oddaja nazaj v omrežje. Tovrstna izravnava je pomembna prav zaradi tega, ker proizvodnja in poraba električne energije nista nikoli usklajeni.

Vsa oprema proizvajalca Tesle, to so omare z Li-ionskimi baterijami ter usmerniško-razsmerniškimi in nadzornimi napravami, je nameščena na prostem, v zidanem objektu pa so nameščeni nizkonapetostni razdelilniki, telekomunikacijske naprave in energetski transformatorji.

IBE je za projekt hranilnikov električne energije na Jesenicah izdelal celotno zasnovo objekta, projektno in tehnično dokumentacijo, poleg tega pa je vršil tudi gradbeni nadzor. Ponosni smo, da smo s svojimi strokovnimi znanji postali del tega zanimivega razvojnega projekta na področju električnih omrežij prihodnosti. 

Več o tem, si lahko pogledate na naslednjih povezavah:

https://www.youtube.com/watch?v=v9j-2lsMcJ0

https://www.youtube.com/watch?v=5M3MC7kBYhU


IBE d.d., Hajdrihova ulica 4, 1001 Ljubljana, Slovenija
Telefon: +386 1 4776 100
Telefaks: +386 1 2510 527
E-pošta: info@ibe.si

Certified ISO 9001 BY BUREAU VERITAS Certification

Kontakt© IBE