IBE d.d.
Projekt

Projekt

Fakulteta za strojništvo

Naziv objekta

Fakulteta za strojništvo

Investitor/Naročnik

Univerza v Ljubljani

Lokacija

Ljubljana, Slovenija

Časovno obdobje

2021-

Velikost / Zmogljivost objekta

Bruto površina: 53.870 m2

Stavba fakultete za strojništvo je zasnovana kot dinamična struktura horizontalnih ravnin, postavljena na rob novo razvijajočega se tehnološkega kampusa Brdo.

Osnovna izhodišča in cilji

Zmagovalna arhitekturno natečajna rešitev biroja Sadar + Vuga za stavbo Fakultete za strojništvo je bila ob podpori IBE inženirjev prepoznana kot inovativna, privlačna, sodobna in hkrati funkcionalna rešitev.

Nova stavba Fakultete za strojništvo kljub obsežni programski vsebini, deluje kot sodobna struktura horizontalnih ploskev različnih velikosti in oblik, ki se odzivajo na zunanje in notranje parametre, predstavljajo zaščito pred soncem in dežjem ter obenem ustvarjajo različne mikroambiente.

Osnovna izhodišča in cilji

Uresničevanje ciljev

Stavba je programsko razdeljena na pedagoški in laboratorijski del, katera sta v pritličju medsebojno povezana preko osrednjega prostora fakultete. Pedagoški del stavbe se nahaja v severnem delu pritličja in prvega nadstropja z učilnicami, kabineti in računalniškimi učilnicami. V južnem delu stavbe so laboratoriji, razporejeni tako v pritličju, kot tudi v 1. in 2. nadstropju. Tretje nadstropje je namenjeno skupnemu programu fakultete, kot so dekanat, knjižnica, restavracija, prostor za funkcionalno usposabljanje in večnamenski prostor za prireditve in praznovanja ob glavnem stopnišču. Vsi skupni prostori se v vseh etažah odpirajo na zelene zunanje terase in obenem ponujajo privlačne razglede.

Uresničevanje ciljev

Izzivi in posebnosti

Projektiranje stavbe poteka skladno z DGNB sistemom trajnostne gradnje in izkazuje premišljeno zasnovo, ki združuje tako fleksibilnost razporeditve prostorov, osvetlitev stavbe, kratke poti, uporabo trajnostnih materialov kot tudi inovativne energetsko učinkovite rešitve. Največji načrtovalski izziv projekta je bila obenem tudi zahtevna konstrukcijska zasnova objekta z globokim temeljenjem, ki omogoča vzpostavitev vrhunskih laboratorijskih pogojev z zelo različnimi programskimi zahtevami.

Storitve IBE

IBE na projektu nove Fakultete za strojništvo kot vodilni partner konzorcija sodeluje pri pripravi vseh faz projektne dokumentacije v BIM tehnologiji na področjih gradbeništva, strojništva, elektrotehnike, požarne varnosti ter deloma tudi arhitekture.

Podobni referenčni projekti:

UKC Hematologija

UKC Hematologija

Garažna hiša Zgornja Šiška

Garažna hiša Zgornja Šiška

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakulteta za računalništvo in informatiko

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakulteta za računalništvo in informatiko

Nazaj na seznam
Nazaj na vrh